Dom i ogród

Śliwki w occie winnym – do czego pasują?

Śliwki w occie winnym to popularny dodatek do mięs, zwłaszcza dziczyzny, wieprzowiny, kaczki i gęsi. Mogą być też dodatkiem do sałatek, kanapek czy serów.

Jak zrobić dobre śliwki w occie?

Oto krótki przepis na domowe śliwki w occie winnym:

Składniki potrzebne do śliwek w occie winnym

500 g śliwek 250 ml wina czerwonego 250 ml octu winnego 1 cebula 2 goździki 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru sól

Przygotowanie śliwek w occie winnym:

Obrane cebule pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj wino, ocet, cukier, goździki, pieprz, ziele angielskie i szczyptę soli. Zagotuj. Śliwki umyj i osusz. Następnie przełóż je do słoika, najlepiej wcześniej go wyparzonego. Gorący zalew wlej do słoika z śliwkami. Słoik dokładnie zakręć i odstaw na ok. 3 dni w ciemne i chłodne miejsce, np. do spiżarni. Po tym czasie śliwki w occie będą gotowe do spożycia. Przed podaniem można je wyciągnąć z zalewy i ułożyć na talerzu lub pozostawić w słoiku.

Gdzie kupić śliwki w occie?

Śliwki w occie winnym są popularnym dodatkiem do mięs i innych potraw, dlatego można je znaleźć w wielu sklepach spożywczych. Najczęściej dostępne są w słoikach w dziale przetworów warzywnych lub owocowych. Można je też kupić w sklepach internetowych lub na targach. Warto zwrócić uwagę na skład produktu i datę przydatności do spożycia, aby wybrać świeże i smaczne śliwki w occie.

Ile cukru jest w słoiku śliwek w occie winnym?

Ilość cukru w słoiku ze śliwkami w occie winnym może różnić się w zależności od przepisu i producenta. Standardowo, do przegotowanego wraz z przyprawami octu i wina dodaje się około 1 łyżeczki cukru na każdy 250 ml płynu. W przypadku słoików ze śliwkami w occie winnym, zawartość cukru może wynosić około 8-12% w zależności od producenta i marki produktu. Zawsze warto jednak sprawdzić etykietę, aby poznać dokładną ilość cukru i innych składników znajdujących się w konkretnym produkcie.

Pokaż więcej

Related Articles

Back to top button
Close