Przemysł

Czym wyróżniają się najlepsze pojemniki masarskie?

Oryginalne pojemniki plastikowe na mięso powinny znaleźć się nie tylko w profesjonalnej masarni, ale również w zakładach mięsnych i sklepach. Nowoczesne pojemniki wbrew pozorom można wykorzystać nie tylko do przechowywania produktów mięsnych, ale również do bezpiecznego przechowywania produktów drobiarskich i rybnych.

Szerokie zastosowanie

Klasyczne pojemniki masarskie jak wspomniano we wstępie wbrew nazwie wykorzystywane są nie tylko do transportowania i magazynowania mięsa. Bardzo wiele firm wykorzystuje je na przykład do przewożenia piskląt. To właśnie w uniwersalnych pojemnikach plastikowych dostarcza się mięso i wędliny do lokalnych sklepów spożywczych i większych sieci handlowych.

W hurtowniach mięso przechowywane jest zazwyczaj w specjalnych chłodniach, dlatego też najczęściej stosuje się większe pojemniki o nośności nawet do 150 kg. Najlepszym wyborem są pojemniki na mięso, które można bez problemu ustawić w słupku. W dużej mierze to właśnie dzięki temu prostemu rozwiązaniu można zaoszczędzić sporo cennego miejsca w magazynie. Dzięki sztaplowaniu wzmacnia się stabilność ustawianej konstrukcji.

Jakie pojemniki masarskie warto wybrać do masarni?

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę oczywiście na pojemność pojemników. Jak łatwo się domyślić niezbyt dobrze prezentują się mocno przepełnione pojemniki albo skrzynie w których mięso zakrywa jedynie dno. Do transportowania mięsa i wędlin najlepiej sprawdzą się pojemniki masarskie z pokrywą. To właśnie dodatkowa pokrywa zapewnia świeżość i chroni przed zabrudzeniem.

Pamiętać należy również o tym, że Pojemniki plastikowe na mięso koniecznie muszą być wykonane z materiałów odpornych na częste zmiany temperatur. Doskonale sprawdzą się nie tylko polietylenowe pojemniki, ale również pojemniki polipropylenowe, które doskonale sprawdzą się w temperaturze od -30 do nawet +60 stopni Celsjusza.

Jak łatwo się domyślić najbezpieczniejszym wyborem są pojemniki na mięso, które posiadają stosowne atesty higieny. Tylko certyfikowane pojemniki dopuszczone są do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Godne uwagi są pojemniki wykonane z przezroczystego tworzywa, dzięki czemu szybko będzie można sprawdzić, które produkty mięsne są w rzeczywistości transportowane.

Pokaż więcej

Related Articles

Back to top button
Close